Valsts ieņēmumu dienests (VID) šogad pārbaudījis vienu no Krievijas finansētajām nevalstiskajām organizācijām Latvijā, “Eiropas demokrātijas attīstības centru”, kuras darbība Latvijā bijusi faktiski nemanāma, bet tās dibinātājs un vadītājs ilgus gadus bija starp aktīvākajiem Baltijas apsūdzētājiem starptautiskajās organizācijās, liecina Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica iegūtā informācija.

Kremlis nevalstiskās organizācijas Baltijā finansē ar vismaz četru “maigās varas” izplatīšanas fondu palīdzību, bet tie atsakās sniegt pilnīgas ziņas par finansējuma apmēriem, saņēmējiem un mērķiem. Re:Baltica, analizējot “Ārzemēs dzīvojošo tautiešu atbalsta un tiesību aizsardzības fonda” (Tautiešu fonds) publicētās ziņas par atbalsta saņēmējiem 2012.-2014.gadā un to iesniegtos finanšu pārskatus Baltijā, konstatējusi, ka naudu saņēmušas vismaz 22 organizācijas. Kopā ar otru fondu, “Russkij Mir”, atbalstu saņēmušas vairāk nekā 40 organizācijas un kopējais apjoms ir lēšams vismaz 1,5 miljonu eiro apjomā.

Tas ir pēdējais tik pilnīgais pārskats, jo pēc Re:Baltica un partneru Krievijā jautājumiem tas pārtrauca publicēt saņēmēju vārdus.

Viena no Kremļa Tautiešu fonda atbalstītajām organizācijām Latvijā ir “Eiropas demokrātijas attīstības centrs“, par kuras darbību šeit faktiski nekas nav dzirdēts.

2013.gada vidū Krievijas valdības fonds tai izsniedzis grantu “lielu informatīvi analītisko projektu īstenošanai”. Ziņas par otra granta piešķiršanu publicētas 2013.gada novembrī, bet tā mērķis nav atšifrēts.

Organizācijas gada pārskatā norādīts, ka 2013.gadā tā saņēmusi 28 026 eiro dotācijas, bet nav norādījusi, no kā (daļa Kremļa stipendiātu ienākumu avotu norāda, daļa nē, jo likums ir interpretējams). Neskaitot nedaudz vairāk kā 600 eiro ziedojumos, tie ir vienīgie organizācijas ienākumi. Gadu vēlāk tās pārskatos grantu vairs nav, bet ir nedaudz vairāk kā 37 000 eiro ienākumu no “saimnieciskās darbības”.

Organizācija Latvijas nevalstisko organizāciju vidū nav plaši pazīstama, arī pēdu internetā nevalstiskai organizācijai ir neraksturīgi maz. Google atrod nepilnus 10 ierakstus.

Organizācija rīkojusi forumu Rīgā “Krievijas jaunajai elitei” par attiecībām ar Baltiju, ko atbalstījis vēl viens Krievijas maigās varas finansētājs, “Gorčakova fonds“. Taču tā nav “mirusī dvēsele”  – šogad jūlijā “Gorčakova fonds” tai piešķīris naudu “Eiropas foruma” rīkošanai nākamajā gadā.

Organizāciju vada Valērijs Engels – Krievijas pilsonis, vēsturnieks, kurš Latvijas uzturēšanās atļauju ieguvis, pateicoties laulībai, un Rīgā nodarbojies ar nekustamo īpašumu tirdzniecību.

Engels ir viens no “Eiropas demokrātijas attīstības centra” dibinātājiem, bet Baltijā plašāk pazīstams kā kustības “Pasaule bez nacisma” viceprezidents. Tā ir Krievijas ekspolitiķa, farmācijas miljardiera Borisa Špīgela dibināta organizācija, kuras paspārnē darbojas daudzi Baltijā Kremļa finansējumu saņēmušie aktīvisti un kuru regulāri izmanto Baltijas, un tagad arī Ukrainas apsūdzībām nacisma atdzimšanā gan Krievijas TV, gan EDSO sanāksmēs. Engels ir redaktors organizācijas pazīstamākajam “produktam” – apkopojumam par ksenofobiju un fašisma atdzimšanu dažādās Eiropas valstīs.

Pēdējo reizi Re:Baltica Engelu sastapa EDSO forumā Varšavā, Polijā, pērnā gada septembrī, kad viņš uzbruka Ukrainas jaunajai valdībai, kas “cenšas valstij uztiept banderisku ideoloģiju”. Tāpat Engels sūdzējās, ka tiek vajāts

Pēc Re:Baltica ziņām, Valsts ieņēmumu dienests (VID) martā sācis un aprīlī pabeidzis Engela vadītās nevalstiskās organizācijas finanšu pārbaudi. Par to sabiedrībai paziņoja nevis VID, bet cita Kremļa finansētā NVO, “Latvijas cilvēktiesību komiteja“, kura trīs gados no Tautiešu fonda saņēmusi vairāk nekā 290 tūkstošus eiro (pārskats 2013 un pārskats 2014).

Organizācija, kas apvieno daļu Latvijas Krievu Savienības (LKS) aktīvistu un ko savulaik dibinājusi Eiropas parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka, apgalvo, ka VID un Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, kas vilcinājusies ar Engela uzturēšanās atļaujas pagarināšanu, diskriminē viņu politiskās pārliecības un tautības dēļ.

VID atteicās sniegt ziņas par pārbaudes rezultātiem, jo to nevarot bez pārbaudāmo piekrišanas. Tāpat tas neatbildēja uz jautājumu, vai līdzīgas pārbaudes notiek arī citās Kremļa finansētajās nevalstiskajās organizācijās.

No komentāriem Re:Baltica atteicās arī Engels, paziņojot, ka vairs nav “Pasaule bez nacisma” prezidents un Baltijas valstis vairs nav viņa zinātnisko interešu objekts.

Lai atskaņotu šo videoklipu, lūdzu, pieņemiet YouTube sīkfailus. Piekrītot, jūs piekļūsit saturam no YouTube — pakalpojuma, ko nodrošina ārēja trešā puse.

YouTube konfidencialitātes politika

Ja pieņemsiet šo paziņojumu, jūsu izvēle tiks saglabāta un lapa tiks atsvaidzināta.