Zvaigžņotais caurums: kamēr ES liek valstīm atskaitīties par katru centu, Eiropas parlamentā (EP) 40 miljoni gadā pazūd bez atskaites.

Pieci no Latvijas astoņiem eiroparlamentāriešiem īrē vai ir īrējuši savus Rīgas birojus tajās pašās adresēs, kur atrodas viņu partiju biroji. Tas paver iespēju pastarpinātai partiju subsidēšanai, ko aizliedz Eiropas Savienības (ES) noteikumi. Nepieredzētā 48 ES žurnālistu kopas, arī Re:Baltica, kopdarbā noskaidroja, ka 87 Eiropas Parlamenta (EP) deputātu jeb 11.6% vispār nav vietējo biroju, taču to īrei domātos vairāk nekā 4000 eiro mēnesī viņi turpina saņemt.

EP deputātu ikmēneša ienākumu sistēma ir sarežģīta: papildus 8484 eiro algai, 307 eiro dienasnaudai par katru parlamenta sesijas dienu un 24 164 ikmēneša kvotai asistentu algošanai, katrs deputāts mēnesī saņem vēl 4342 eiro “vispārējo izdevumu pabalstu” (GEA). Tas pamatā ir domāts biroju īrei mītnes zemē un dažādiem administratīviem izdevumiem.

Tā kā EP vispār nekontrolē, kā deputāti izmanto GEA, bet vienkārši ieskaita summu kontā, tas arī nespēj atbildēt, vai deputāti pārkāpuši noteikumus. Jo atsevišķos gadījumos EP deputāta īre partijas telpās tiek pieļauta (ja cena nav virs tirgus vidējās, to darbība ir nodalīta, netiek maksāts partijai utt). Gadā EP tā iztērē vairāk kā 40 miljonus eiro un nevēlēšanos to auditēt skaidro ar nepieciešamību pieņemt darbā vēl 50 cilvēku.

Grigule EP maldinājusi par biroja atrašanās adresi. Avots: EP

Re:Baltica noskaidroja, ka Latvijā partiju adresēs atrodami Vienotības deputātu Sandras Kalnietes, Krišjāņa Kariņa, Ineses Vaideres biroji, kā arī Tatjanas Ždanokas (Latvijas Krievu Savienība) birojs. Kad Iveta Grigule bija ZZS, viņas birojs atradās partijas biroja adresē.

No Latvijas deputātiem Grigule un Andrejs Mamikins (Saskaņa) vienīgie neatbildēja, kur ir viņu birojs, no kā un par kādu summu tas tiek īrēts. Grigule turklāt EP maldinājusi par biroja atrašanās adresi (nevis Republikas 2-309, bet Republikas 1 – 309), kad to īrēja no Zemkopības ministrijas nekustamajiem īpašumiem.

Visslidenākajā situācijā ir trīs Vienotības deputāti, kuru atbildēs Re:Baltica apgalvots, ka deputāti 20 m2 birojus un 150 m2 koplietošanas telpas izīrē ēkā, kas pieder Latvijas Universitātei (LU) un nomas maksa nonāk augstskolas kasē. Taču LU nekustamā īpašuma aģentūra, kas apsaimnieko ēku Meierovica bulvārī 12, apliecināja, ka tai nav īres līguma ar deputātiem, bet ir ar Vienotību.

“Šie deputāti mums nekad nav maksājuši neko un mums nekādu līgumu nav. Mums ir līgums ar partiju, kas īrē visus 300 m2. Kā viņi savā starpā norēķinās, nav mūsu darīšana,” teica aģentūrā.

Avots: Google Street View, Vienotība

Turklāt no deputātu sniegtās informācijas izriet, ka viņi kopā īrē ap 210 m2 (katram 20 m2 birojs un kopā 150 m2 koplietošanas telpu) un maksā ap 15 EUR/m2, tātad ap 3150 eiro mēnesī. Taču aģentūrā apliecināja, ka partijas īres rēķins pagājušajā mēnesī bijis 2800 eiro.

Tatjana Ždanoka. Foto: EP

Interesanti, ka ceturtais Vienotības deputāts, Artis Pabriks, biroju īrē citur, Vaļņu ielā, Vecrīgā. Gribējis centrālā vietā un sākumā plānojis īrēt kopā ar Valdi Dombrovski, pirms viņš kļuva par komisāru. Pabriks neesot apsvēris īri partijas telpās un par partijas kolēģu līgumiem neinteresējoties, tāpēc nekomentē, vai tie pārkāpj ES noteikumus.

Ždanoka Re:Baltica atbildēja, ka viņa biroju Rūpniecības ielā īrē no tā paša uzņēmuma, no kura Latvijas Krievu savienība, bet tie ir divi dažādi īres līgumi – viens ar deputāti, otrs ar partiju. Tāpēc viņa neko pārkāpusi neesot.

Tiesa, SIA Averti, no kā birojs tiek īrēts, ir tieša saistība ar LKS – valdes loceklei Natālijai Jolkinai savulaik piederēja uzņēmuma daļas. Pašreizējais īpašnieks Jevgēņijs Drobots ir partijas aktīvists un ziedotājs, tāpat kā otrs īpašnieks Aleksandrs Šohats.

Kopumā projekta #officespotting 48 žurnālisti no visām ES valstīm pieprasīja informāciju 748 EP deputātiem, lai saprastu, kā tiek kontrolēta 40 miljonu eiro izlietošana gadā, par ko neviens neatskaitās.

No datiem izriet, ka:

  • 66% deputātu ir biroji mītneszemēs; 11.6% atklāti atzina, ka viņiem tādu nav, bet naudu saņemt turpina;
  • 10% vispār neuzskatīja par nepieciešamu atbildēt, tostarp visi deputāti no Polijas un Bulgārijas;
  • 35% īrē no pašu partijām, radot aizdomas par aizliegtu subsidēšanu;
  • 5% īrē paši no sev piederoša īpašuma.  Starp viņiem arī Manfrēds Vēbers, lielākās EP politiskās grupas vadītājs, kura birojs ir viņa mājas piebūvē Bavārijas laukos, tālu no apdzīvotām vietām un vairuma viņa vēlētāju.
  • Viens no Polijas deputātiem viens pats īrē 13 birojus.

Nevalstiskās organizācijas Transparency International pārstāvis Niks Aijosa (Nick Aiossa) žurnālistiem komentēja, ka ES nevienai dalībvalstij neizmaksātu 40 miljonus ES fondos, neprasot iesniegt kaut vienu rēķinu.

“Šāds divkosības līmenis ir vienkārši satriecošs,” viņš teica. “Mēs runājam par eiroskeptisku, nacionālistisku spēku uzplaukumu Eiropā (..), bet parlaments nespēj atrisināt šādu relatīvi nelielu, bet simbolisku problēmu.”

Vairāk par stāstu un projektu angliski: Investigative Reporting Denmark un The MEPs Project.


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712